ВАЖЛИВІСТЬ ДІЄТИ У РОЗВИТКУ ОСТЕОПОРОЗУ
За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (World Health Organization), остеопороз є узагальненим метаболічне захворювання кісток, що характеризується зниженням маси кістки, порушення мікроархітектури кістки, і, отже, підвищеної ламкості і його чутливості до переломів.
Розвиток і здоров'я людини залежить від кістки фізична активність і дієта. Мінеральної щільності кісткової тканини досягає свого піку у віці близько 30, а потім починає зменшуватися зі швидкістю близько 1% в рік. У жінок в постменопаузі, втрата кісткової маси є самим швидким. У відповідності з критеріями, прийнятими визнати захворювань Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ), 30% жінок в постменопаузі може претендувати на групу остеопорозу. Чоловіків, хоча вони не відчувають швидка втрата кісткової маси, також схильні до ризику переломів, зумовлених остеопорозом, і ризик збільшується з віком.
Мінеральна щільність кісткової тканини впливають генетичні, гормональні, загального стану здоров'я і харчування і фізичної активності. Дієта дуже важлива у формуванні кісткової тканини і вражає своєю потужністю в наступні роки. Адекватне споживання кальцію, фосфору, вітамінів D, K, C і має важливе значення для підтримки щільності кісткової тканини навіть у зрілому віці.
Для дієтичних факторів, пов'язаних з розвитком остеопорозу є:
1 Недостатнє споживання кальцію.
Кальцій є одним з неорганічних компонентів в організмі людини. У кісткової тканини становить 99% від загального вмісту елемента. Людина накопичується в кістках кальцію до 20 років, з найбільш активними в дитинстві і статевого дозрівання. Адекватне споживання кальцію в дієті допомагає зменшити втрату мінеральної щільності кісткової тканини у жінок в постменопаузі та у чоловіків старше 65 років. Рекомендований інститутом продовольства і харчування щоденного споживання кальцію змінюється у відповідності зі статтю і віком. Зрозуміло, що в підлітковому віці щоденну постачання кальцію щодня повинні бути: від 1 до 3 років - 800 - 1000 мг, від 4 до 9 років - 800 мг, а також між 18 і 30 років - 1200 мг. Оптимальна добова потреба дорослих (. 30 років) для кальцію, як очікується, складе близько 1200 мг у жінок в період вагітності і лактації - від 1300 до 1500 мг. У жінок і чоловіків старше 60 років. Вони повинні споживати щодня - 1500 мг кальцію. Велика частина кальцію включають сичужний сир, свіже молоко і молочні продукти (особливо йогурт, кефір, пахта, сироватка), сухе молоко, бобові, яйця, м'ясо, мигдаль, сушений інжир. Деякі овочі (шпинат, щавель, спаржа, листя буряка), але є хорошим джерелом кальцію містять щавлеву кислоту, які можуть утворювати комплекси з кальцієм неїстівна.
2 Неправильне співвідношення кальцію і фосфору в раціоні.
У дорослих, співвідношення кальцію і фосфору має бути 1:1 (1,5:1) і харчування для дітей у віці 12 місяців повинні мати підвищену кількість кальцію (у розрахунку на фосфор) в 20%. Занадто високий рівень фосфору в раціоні знижує абсорбцію кальцію і зниження синтезу вітаміну D, який, в свою чергу, призводить до втрати кісткової маси. Тому що фосфор більш поширений, ніж кальцію в їжі, є дефіцит цього елемента. Фосфор міститься у м'ясі, рибі, молоці, зернових продуктах, і зазвичай додаються в харчові продукти у формі фосфатів (зв'язування води підсилюють агентів в м'ясі, регулятори кислотності, антиоксиданти, флюси, емульгатори).
3 Недостатнє або надмірне споживання білка.
Білок дозволяє всмоктування кальцію в тонкому кишечнику і впливає на синтез колагену та інших білків, формування кісткової тканини. Недостатнє споживання білка (менше 0,8 г / кг маси тіла) надає несприятливий вплив на мінералізацію кісток за рахунок зменшення всмоктування кальцію. У той же час надмірне споживання білка, особливо тваринного, призводять до негативного балансу кальцію в організмі. Збільшення кількості білка в раціоні 1 г призводить до втрати 1 мг кальцію в сечі.
4 Зниження споживання вітаміну D.
Одна з функцій вітаміну D є регулювання абсорбції кальцію в тонкому кишечнику. Дефіцит цього вітаміну є причиною розвитку рахіту у дітей і втрати кісткової маси і порушенням рівноваги у людей зрілих. Адекватне споживання вітаміну D в раціоні людей старше 50 років. (10-15 мг / день) для запобігання демінералізації кісток, стимулює активність фактори росту кістки, покращує рухливість суглобів, координацію рухів, м'язову силу і знижує ризик падінь. Вітамін D знаходиться, природно, в риб'ячому жирі (риб'ячий жир), отримані з печінки тріски або тунця. Вплив сонячного світла (15 - 30 хв. Щодня) повинні охоплювати близько 80 - 90% від рекомендованого добового споживання вітаміну D.
5 Дефіцит вітаміну К.
Харчування стандарти рекомендують щоденне споживання вітаміну К у жінок в кількості 55 мг / добу у чоловіків 65 мг / добу.Дефіцит вітаміну К в раціоні може призвести до збільшення екскреції кальцію в сечі. Джерелом вітаміну К включають зелені листові овочі (особливо салат), кольрабі, цвітна капуста, помідори.
6 Низьке споживання вітаміну С.
Вітамін С бере участь в утворенні колагену і полегшує поглинання кальцію. Дефіцит вітаміну С збільшується крихкість кісток. Рекомендоване споживання вітаміну С в раціоні для жінок 75 мг / добу у чоловіків 90mg/dobę. Джерелом вітаміну С є свіжі фрукти та овочі.
7 Дефіцит харчового магнію мінерали, цинк, марганець, мідь.
Ці елементи є активатори ферментів, що беруть участь у формуванні кісток. Нестача магнію в раціоні викликає дефіцит кальцію в організмі. Низьке споживання цинку погіршує дозрівання скелета. Мідь і марганець інгібуючих властивостей втрати кісткової маси мінеральної щільності. Ці мінерали можуть бути знайдені в насінні бобових, горіхів і фруктів (особливо ананас).
8 Надмірне споживання харчових волокон (макробіотичної дієти).
Фракції розчинного волокна, що містяться в овочах і вівсяної продукти мають позитивний вплив на поглинання кальцію. Різні ефекти вказують нерозчинні фракції волокна, присутні у пшениці або життя. Споживання понад 26 г клітковини на день (наприклад, макробіотичної дієти) викликає порушення всмоктування кальцію і вимагає збільшення постачання цього елемента.
9 Високе споживання натрію.
Соли кальция влияет на экономику организма. Ежедневное потребление соли в рационе не должно превышать 6 г (т.е. 2400 мг натриевой соли) в день. Увеличение количества натрия в рационе 500 мг увеличивает экскрецию кальция примерно 10 мг. Так как кальций, полученные из пищи всасывается в 25%, необходимых для обеспечения дополнительного 40 мг кальция с пищей
10-й Чрезмерное потребление алкоголя и кофеина.
Кофеин это алкалоид, присутствующие в кофе, чай, шоколад, какао. После потребления этих продуктов в первые 3 часа повышенной экскреции кальция мочи. Это важно, особенно в пожилом возрасте, которые обеспечивают диеты меньше (чем вы) количество кальция или потреблять более 300 мг кофеина (например, кофе 500 мл). Чтобы компенсировать потерю кальция вызвано пить кофе нужно добавить около 25 мл молока на чашку.
Етанол споживається у кількості не більше ніж 75 г в тиждень може інгібувати продукцію кісткової тканини і збільшення кількості кальцію в сечі. Помірне вплив споживання алкоголю, однак, щоб зменшити втрати щільності кісткової тканини.
- Твої суглоби відсутні? Не звинувачуй вчасно!https://doc.ro/sanatate/te-dor-articulatiile-nu-da-vina-doar-pe-vremeЧитати статтю
- Трав'яні засоби від синдрому подразненого кишечникаhttps://doc.ro/sanatate/remedii-naturiste-pentru-sindromul-de-colon-iritabilЧитати статтю