Продавець ⭐FRESH⭐-натуральні препарати та косметика розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
7081 відгук
Актуальные цены и срок доставки уточняйте у менеджера
Алішера Навої 69, Київ, Україна
+380 (95) 682-34-54
⭐FRESH⭐-натуральні препарати і косметика

Яка швидкість всмоктування (або біодоступність) харчових добавок?

Хоча терміни «швидкість всмоктування» та «біодоступність» здаються надзвичайно складними, ви повинні знати, що не всі поживні речовини або вітаміни, які ви проковтуєте у формі капсули, повністю засвоюються вашим організмом.

Фармакологи кажуть, що не всі добавки засвоюються / засвоюються організмом і що за певних факторів деякі з цих вітамінів або мінералів, які ми приймаємо у вигляді добавок, губляться в тій чи іншій формі.

Що таке біодоступність?

Хоча на перший погляд це може здатися очевидним, вітаміни, мінерали та інші поживні речовини в харчових продуктах, які ми споживаємо, можуть принести користь для здоров'я, тільки якщо вони всмоктуються з нашого кишечника і представляються нашим клітинам в такій формі, в якій вони можуть використовувати можна або зберігати. Частка поживної речовини (або лікарського засобу), яке залишається незмінним в системному кровообігу і залишається вільним для отримання ефекту, як відомо біодоступність.

Біодоступність визначається як ступінь та швидкість, з якою хімічна сполука абсорбується у живу систему або організм або коли це з'єднання стає доступною в місці біологічної активності.

Різні вітаміни і мінерали мають різну швидкість засвоєння, незалежно від того, чи доступні вони у вигляді таблеток, рідини, порошку або їжі.

Кальцій, наприклад, має стандартну швидкість відносного поглинання (від 25% до 35%). Форма введення, як правило, не має великого значення, якщо людина здорова і кількості в цій добавці є придатними. Однак є багато факторів, які можуть вплинути на засвоєння вітамінів і мінералів в організмі людини.

Деякі з цих чинників є функцією людини, що приймає харчову добавку, і залежать від віку людини, цілісності травної системи, загального стану здоров'я, статі людини, того факту, що добавки приймаються чи ні натщесерце після їжі (з повним шлунком) і навіть з моменту дня їх приймають.

Якщо розчинна речовина вводиться безпосередньо в кровотік, воно може мати високу біодоступність навіть 100%. Тим не менш, якщо одне і те ж речовина приймати всередину (у роті), його біодоступність, ймовірно, буде значно нижче за того факту, що речовина (будь то вітамін або мінерал) повинно взаємодіяти з кислотою в нашому шлунку. травні ферменти і інші інгредієнти в нашому раціоні, а також клітини слизової оболонки кишечника, перш ніж ми зможемо потрапити в нашу кров.

У кого більш високий рівень поглинання

Люди, чиї потреби в харчуванні набагато вище - наприклад, ростуть діти, вагітні жінки чи жінки, які годують груддю, а також люди, які в даний час відчувають дефіцит або брак певних вітамінів або мінералів - могли б значно збільшити швидкість всмоктування. для певних поживних речовин. Вчені стверджують, що навіть поглинання мінералів з харчових джерел може значно відрізнятися. Бор, молібден і йод можуть поглинатися більш ніж 90% організму, у той час як середні показники поглинання цинку, міді і селену можуть варіюватися від 30% до 80%.

Коефіцієнти поглинання мікроелементів

Ваша травна система має 32 точки (рецептори), де мікроелементи поглинаються. У кожній точці прийому або у кожного такого рецептора різні поживні речовини залежать один від одного для абсорбції. Наприклад, цинк допомагає засвоювати магній, вітамін D допомагає обміну кальцію. Ці показники насправді є фізичними та біохімічними "синергетическими ефектами". З 34 основних мікроелементів 90% мають щонайменше одну таку синергію, а 50% мають щонайменше п'ять синергій.

Кислотність в шлунку впливає на біодоступність

Поглинання багатьох мінералів залежить від наявності хорошого рівня шлункової кислоти (ph), яка розчиняє мінеральні солі з виділенням електролітів, таких як кальцій, залізо, магній, цинк і фосфати, які можуть всмоктуватися в тонку кишку.

Слизова оболонка шлунка стає менш активною з віком і знижує вироблення кислоти ( гіпохлорит ), або може бути повна відсутність продукції шлункової кислоти (аклоридрия), яка може бути результатом запалення слизової оболонки шлунка (атрофічний гастрит). ).

Рідкі добавки мають більш високу швидкість поглинання

Чи знаєте ви, що коли ви приймаєте вітаміни і мінерали в традиційній формі таблеток або капсул, ваш організм засвоює лише 10-12% цих поживних речовин? Чи знаєте ви, що після 35-40 років цей показник знижується до 3-5%? Рідка форма вітамінів (також відома як колоїдний стан) забезпечує максимально можливе засвоєння поживних речовин в організмі. Колоїдні мінерали і вітамінні частинки в 7000 разів менше людських клітин. Приблизно 98% вживаються в їжу добавок в рідкій формі може використовуватися нашим організмом протягом 15-30 хвилин.

Чому важливо стежити за упаковкою добавок

Важливо знати і читати пакет харчових добавок щодо швидкості засвоєння поживних речовин. Пам'ятайте, що швидкість поглинання поживних речовин може змінюватись. Кількість поживних речовин, які наш організм засвоює з їжі, може варіюватися від 10% до 90%.

Недавні дослідження показали, що вітаміни в традиційних таблетках (форма, в якій ми знаходимо найбільшу кількість добавок) втрачаються, тим більше що нашому організму важко перетравлювати і засвоювати ці поживні речовини.

Довідник лікаря містить дослідження, яке показує, що близько 10-20% поживних речовин у вітамінах всмоктується в організм людини, і цей відсоток може змінюватись від одного бренду до іншого. Інше втрачається через травлення або з інших причин. З іншого боку, поглинання вітамінів і рідких добавок дещо вищі, так як вони швидше проникають в систему.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner