Що таке глутамат натрію і як він впливає на ваше здоров'я?
Глутамат натрію або глутамат натрію - це речовина, яка природним чином міститься в певних продуктах, але використовується в харчовій промисловості для посилення смаку. Це одна з найпоширеніших незамінних амінокислот у томатах, молоці, гриби, риби або сирі.
У харчовій промисловості глутамат натрію також відомий як MSG або E621. Його роль полягає в посиленні смаку страв, оскільки він володіє хімічною здатністю підсилювати смак. Насправді глутамат натрію сам по собі не має смаку, але активується, коли його об'єднують зі спеціями або ароматизованими продуктами.
Спочатку MSG був створений японським біохіміком Кикунаэ Ікеда, а потім вдосконалено у багатьох лабораторіях. Ідея прийшла від бажання Ікеди підсилити аромат комбу, водоростей, що використовуються в азіатських супах. Йому вдалося отримати речовину, яка «підробляє» мозок і змушує його відчувати себе більш потужним.
Небезпечно глутамат натрію?
Один з циркулюючих міфів, пов'язаних з глутаматом натрію, - це «Синдром китайського ресторану», який виник після того, як пацієнта звинуватили в головного болю і дискомфорт після вживання страв з китайського ресторану, де він знаходився. використовували це речовина для поліпшення смаку препаратів. Однак жодне дослідження не підтвердило цю гіпотезу, і використання MSG в нормальних межах не вважається небезпечним для здоров'я.
Проте є невелика кількість пацієнтів, у яких із-за споживання глутамату натрію спостерігаються такі симптоми, як:
- Головні болі
- приливи
- Рясне потовиділення
- тахікардія
- Біль у грудях
- нудота
- слабкість
В Європейському союзі глутамат натрію класифікується як харчова добавка E621, дозволена для певних харчових продуктів і підлягає кількісним обмеженням.
Дослідження, проведене в 1995 році Федерацією Американського Товариства Експериментальної Біології (FASEB) для FDA, встановило, що MSG не небезпечний при вживанні в межах, встановлених законом. Деякі особливі симптоми спостерігалися у пацієнтів, які піддавалися дії дози 3 г глутамату натрію в відсутність їжі, але дані не вважаються достатньо переконливими, щоб каталогізувати MSG як шкідливий. Ці симптоми також не спостерігалися при прийомі MSG під час їжі. Згідно зі звітом, немає даних, що підтверджують роль глутамату у виникненні чи ускладненні хронічних захворювань.
Споживання глутамату натрію, однак, пов'язано із зайвими кілограмами. Дослідження на щурах показало, що моноглутамат натрію збільшує ризик ожиріння.
Глутамат натрію радикально впливає на наш смак, і, що важливо, ми помічаємо, що домашні страви не мають того ж смаку, що і в ресторані. Уникайте напівфабрикатів, наскільки це можливо, і уважно читайте списки інгредієнтів! Якщо ви не хочете їсти моноглутамат натрію, також уникайте фаст-фуду. Як правило, продукти швидкого приготування, такі як заморожена картопля і навіть газовані напої, що подаються в таких ресторанах, містять велику кількість моноглутамата натрію.
Незалежно від того, чи вважаєте ви, що глутамат натрію може викликати проблеми зі здоров'ям, важливо знати, що їжа, чим вона натуральніше, тим здоровіше вона. Тому прийміть більш природну дієту, якщо це можливо, на основі натуральних продуктів.Готуйте самі вдома, щоб запобігти небажане вживання підсилювачів смаку або інших речовин. Готуючи їжу в домашніх умовах, ви контролюєте інгредієнти, які використовуєте, а це означає, що ви не даєте організму ніяких сумнівних якісних препаратів, дія яких до цих пір залишається спірним у медичній сфері.
- Твої суглоби відсутні? Не звинувачуй вчасно!https://doc.ro/sanatate/te-dor-articulatiile-nu-da-vina-doar-pe-vremeЧитати статтю
- Трав'яні засоби від синдрому подразненого кишечникаhttps://doc.ro/sanatate/remedii-naturiste-pentru-sindromul-de-colon-iritabilЧитати статтю