Спосіб життя і ризик раку
Очікується, що глобальна захворюваність на рак значно зросте протягом наступних десятиліть. Ця тенденція частково зумовлена зміною умов життя глобальних економічних і демографічних змін. Якщо лише 5-10% всіх випадків раку обумовлені генетичними причинами, більше 90-95% пов'язані з факторами навколишнього середовища і способом життя.Ряд чинників, пов'язаних із способом життя, таких як куріння, вживання алкоголю, ожиріння певний тип харчування, сидячий спосіб життя, перебування на сонці, стрес і т. Д., Розглядаються в якості основних факторів ризику і, як наслідок, підлягають первинній профілактиці.
Рак продовжує залишатися однією з провідних причин смерті в усьому світі, незважаючи на величезні матеріально-технічні, фінансові та людські зусилля, пов'язані з цим в останнє десятиліття у всьому світі. Згідно зі статистикою, близько 30% всіх смертей відбуваються від раку, що є другою за значимістю причиною смерті від серцево-судинних захворювань. Очікується, що до 2020 року чисельність населення зросте до 7,5 мільярда людей, а захворюваність на рак збільшиться більш ніж до 15 мільйонів. І як переважна більшість випадків пов'язана з факторами навколишнього середовища, тому настільки впливовими факторами, чому боротьба з раком програна?
Пояснення полягає в надзвичайній складності людської біології. Практично будь-який, хто зараз говорить про генах як про зберігання спадкової генетичної інформації. Насправді, «доля» полягає не тільки в зашифрованої інформації і передається нащадкам. Речі є більш складними і пов'язані з взаємодією генетичного матеріалу з безліччю внутрішніх або зовнішніх факторів. Якщо генетичний аналіз може надати нам інформацію про ризик розвитку захворювання, тобто раку, він не може визначити причину захворювання. Це головним чином є результатом взаємодії між генами і факторами навколишнього середовища і не "управляється" виключно генетичним кодом. Це докладає постійні зусилля, щоб знайти тільки генетичний код рішення для діагностики, профілактики або лікування раку переоцінені.
Спостережні дослідження показали, що для осіб, які не є літніми мігрантами, необхідно діагностувати хронічне захворювання, тому рак також визначається факторами навколишнього середовища приймаючої країни, а не факторами країни походження. Крім того, дослідження ідентичних близнюків не дали визнання генетики як причини багатьох хронічних захворювань. Наприклад, збіг раку молочної залози у ідентичних близнюків становить десь близько 20%.
Які основні фактори ризику розвитку раку?
1. Дим вважається з 1960-х років основною причиною раку легенів. В даний час куріння інкримінується для підвищення ризику виникнення більше 14 видів раку (легень, ЛОР, сечового міхура, нирок, печінки, підшлункової залози і т. Д.) І є причиною більше 25% всіх випадків смерті від раку і майже 90% рак легенів. У порівнянні з некурящими, у чоловіків-курців статистично більш високий ризик розвитку раку легенів майже в 23 рази, ніж у жінок-курців більш ніж у 14 разів. Отже, необхідно якомога швидше кинути палити або реалізувати освітні програми, щоб обескураживать цей порок, особливо серед молоді.
2. АЛКОГОЛЬ . Хронічне вживання алкоголю підвищує ризик розвитку раку шлунково-кишкового тракту, включаючи рак порожнини рота, глотки, стравоходу, а також рак печінки, підшлункової залози або молочної залози. Дослідження показали збільшення відносного ризику раку молочної залози на 7% для кожного щоденного споживання 10 г алкоголю і значне збільшення раку печінки і колоректального раку, більш ніж на 25%, до щоденного споживання 50-70. р. У даний час не існує єдиної думки про щоденному кількості «дозволеного» алкоголю, іншими словами, без кумулятивного токсичного впливу на організм. Більшість експертів рекомендують випадкове споживання, а не щоденне, і в разі щоденного споживання, в залежності від країни, ми рекомендуємо максимум 1 пиво 500 мл / день для чоловіків і 330 мл для жінок або 2 келиха вина для чоловіків і 1 келих вина для жінок.
3. Дієта: понад 70% випадків колоректального раку зумовлена дієтою. Інші види раку, більш або менш безпосередньо пов'язані з дієтою, включають рак ендометрія, молочної залози, підшлункової залози, передміхурової залози, жовчного міхура і т. Д. Ряд канцерогенів, таких як нітрати, нітрозаміни, пестициди, діоксини, харчові добавки, харчові барвники, надходять в організм з натуральними або термічно обробленими продуктами.
Загальновідомо, що надмірне вживання червоного м'яса значно збільшує ризик розвитку колоректального раку. Недавні дослідження показали, що щотижневе барбекю збільшує ризик розвитку колоректального раку на 20%, в той час як щоденне вживання в їжу червоного або смаженого м'яса призводить до збільшення ризику на 45%.
Споживання обробленого м'яса (ковбаси, салямі і т. Д.) Необхідно різко скоротити, оброблене м'ясо, його складові та безліч добавок з канцерогенним ефектом, будучи справжньою «бомбою» в умовах сталого споживання. Дослідження показують, що щоденне споживання 50 грамів обробленого м'яса збільшує ризик розвитку раку товстої кишки більш ніж на 20%.
У зв'язку з доведеним ризиком надмірного вживання червоного м'яса або переробленого м'яса, поточні рекомендації повинні обмежувати споживання червоного м'яса, замінювати його білим м'ясом (риба, морепродукти і т. Д.) І уникати споживання переробленого м'яса.
Він також рекомендує багате споживання овочів, фруктів і цільних зерен, що сприяє підтримці узгодженого транзиту через кишечник і яке за рахунок скорочення часу контакту потенційних канцерогенних факторів у фекальної кишці зі слизовою оболонкою прямої кишки знижує ризик виникнення колоректального раку. В овочах і фруктах було виявлено понад 25 000 фитохимикатов, які можуть впливати на різні види раку. Ці агенти володіють перевагою безпеки і, крім того, багатоцільового дії на рівні сигнальних шляхів патогенних клітин. Основними захисними агентами, виявленими в овочах і фруктах, є каротиноїди, вітаміни, антиоксиданти і т. Д.
4. Ожиріння підвищує ризик розвитку товстої кишки, молочної залози, ендометрію, нирок, стравоходу, шлунка, підшлункової залози, простати, печінки і т. Д. Дослідження показали, що більше 15% смертей від раку у чоловіків і 20% смертей у жінок обумовлені надмірною вагою або ожирінням. Ухвалення західного способу життя, і особливо фаст-фуду, охоплена божевіллям і країнами, що розвиваються, включаючи нашу країну, зробило ожиріння справжнім лихом серед всього населення, особливо серед немовлят і дітей. молодий. Зв'язок між ожирінням і раком була продемонстрована в результаті складних механізмів нейрохимической і гормональної стимуляції. З безлічі стимулюючих агентів бляшка представлена чинником зростання інсуліну-1 (IGF-1).
Із-за значного ризику розвитку раку у людей з надмірною вагою або ожирінням необхідні термінові заходи та фермерські освітні ферми, починаючи зі школи, засобів масової інформації, державної політики тощо, Щоб навчити населення, як правильно харчуватися і які принципи живлення. споживати.
5. ІНФЕКЦІЙНІ АГЕНТИ . За оцінками, у всьому світі понад 15% усіх випадків раку пов'язані з різними вірусними або грибковими інфекціями. Процентне співвідношення варіюється в залежності від географічного району, з мінімумом у розвинених країнах та піком в бідних країнах, причому показники можуть навіть перевищувати 25% випадків раку в африканських країнах. Основними вірусними агентами, які беруть участь в етіології деяких видів раку, є вірус папіломи (рак шийки матки або деякі види раку отоларингології), вірус Епштейна-Барра (хвороба Ходжкіна, ЛОР-рак), вірус герпесу (саркома Капоши), ВІЛ (лімфома), віруси гепатиту В. (примітивний рак печінки, В-клітинні лімфоми). Із-за значного відсотка вторинних раків вірусних інфекцій, первинні або вторинні профілактичні заходи, безумовно, необхідні. Можливість масової вакцинації (наприклад, вакцинація проти ВПЛ, вакцинація проти HBV і т. Д.) Залишається темою глобальних дискусій про ефективність витрат.Тим не менш, уникнення випадкових сексуальних контактів або множинних партнерів вже під рукою і є засобом зниження частоти вірусних інфекцій, що передаються статевим шляхом, які можуть бути причиною виникнення деяких видів раку.
6. СЕДЕНТАРИЗМ хвороба сучасного суспільства, майже завжди йде рука об руку з надмірною вагою і ожирінням. Хоча основними наслідками седентаризма є серцево-судинні захворювання, дослідження виявили прямий зв'язок між зростанням захворюваності на рак та сидентаризмом. Загалом, сидячі люди - це курці, гурмани, сурагондеры і в результаті кумулятивний фактор ризику. Ось чому популяризація спорту, заохочення дітей до занять спортом, прогулянки на свіжому повітрі, їзда на велосипеді і т. Д. Є універсальними рекомендаціями для людей з очевидним здоров'ям. Користь від занять спортом або просто пересування корисна для організму як за рахунок контролю ваги, так і за рахунок зниження психічного напруження, ще одного важливого чинника ризику розвитку раку.
Безсумнівно, рак залишається захворюванням з все ще високим рівнем смертності. Незважаючи на програми первинної та вторинної профілактики, зміни способу життя і т. Д. У всьому світі захворюваність на рак залишається високою. Тим не менш, передумова змін виявляється. Змінюючи спосіб життя і політику примусу, пов'язану з курінням, вживанням алкоголю і т. Д., А також освітні програми, пов'язані зі здоров'ям їжі або пропагандою спорту або постійних фізичних вправ, успіх буде вище.
- Твої суглоби відсутні? Не звинувачуй вчасно!https://doc.ro/sanatate/te-dor-articulatiile-nu-da-vina-doar-pe-vremeЧитати статтю
- Трав'яні засоби від синдрому подразненого кишечникаhttps://doc.ro/sanatate/remedii-naturiste-pentru-sindromul-de-colon-iritabilЧитати статтю