Клостридийные інфекції: від діареї до гангрени
Бактерії Clostridium, які можуть стати при деяких умовах деякими з найбільш агресивних бактерій, які є у людини, є анаеробними, тобто їм не потрібен кисень для життя. Зазвичай вони виявляються у власній кишці у 3-8% здорових дорослих, навіть у новонароджених; насправді, мікроби зустрічаються навколо нас, як у тварин, так і в ґрунті, в будинку і в найпоширеніших об'єктах, а також у рослинності при розкладанні.
Існує кілька різних видів клостридій, які викликають хвороби по-різному, в залежності від виду, шляхи проникнення в організм, шкіри або травного рівня, якщо вони проникають як такі і генерують токсини, коли вони містяться або споживаються людьми. просто токсини.
Ось найпоширеніші ситуації:
- Бактерія може виробляти токсин в їжі, який, якщо його вживати, викликає ботулізм як харчове отруєння .
- Бактерії можна вживати в їжу, потім розмножувати в кишечнику і виробляти токсин, так як харчове отруєння Clostridium perfringens
Спори Clostridia, неактивні або приховані, як форми бактерій, можуть проникати в організм через забруднену рану (земля, іржа тощо) І продукувати токсин, як це відбувається при правці.
- Після лікування антибіотиками кишкова флора не збалансована і дозволяє бактерій Clostridium, які присутні в кишечнику, багаторазово виводитися з організму і продукувати два токсину, як це відбувається при діареї і / або коліті типу Clostridium difficile.
- Клостридиальные бактерії можуть проникати в рану, розмножуватися і виробляти токсин, який руйнує тканини, як при гангрені.
- Clostridium може інфікувати жовчний міхур, товсту кишку і жіночі репродуктивні органи. Дуже рідко вид під назвою Clostridium sordellii викликає синдром токсичного шоку у жінок з інфекціями репродуктивних органів.
Clostridium може поширюватися в крові, викликаючи бактериемию або навіть у важких формах, сепсис, лихоманку і серйозні симптоми, такі як низький кров'яний тиск, жовтяниця та анемія. Септицемія може розвинутися після клостридіальній інфекції та мати фатальний, швидкий кінець.
ботулізм
Ботулізм може розвинутися, коли люди їдять продукти, що містять ботулінічний токсин, вироблені Clostridium botulinum .Ботулізм зазвичай виникає в результаті вживання непідготовленої або недостатньо приготовленої їжі, оскільки тепло руйнує токсин. Існують також ситуації, коли збереження їжі, якщо вона не була належним чином підготовлена, викликає ботулізм.
Це добре відомий ознака роздутою кришки банки, оскільки клостридій генерує гази, які деформують кришку для різних консервів, меду і т. Д. Охолодження продуктів, у свою чергу, не виключає небезпеки, так як бактерії можуть продукувати деякі токсини і температуру в холодильнику.
Ботулінічний токсин потрапляє у кровотік в тонкій кишці і діє на нервову систему. Ботулінічний токсин практично запобігає нервовий імпульс з боку м'язів. Приблизно після 18 - 36 годин споживання токсину людина відчуває себе втомленою і запаморочливим, відчуває сухість, нудоту і блювоту. Встановити спазми в животі і пронос. Живіт розширюється в об'ємі, і згодом може виникнути запор. М'язи у дівчинки слабшають, повіки опадає, очі розпливаються.
Розкладання і мова стають важкими, і м'язова слабкість потім поширюється на тулуб, вгору і вниз. М'язи діафрагми і інші м'язи, що беруть участь в диханні, можуть слабшати, викликаючи небезпечні для життя проблеми з диханням.
Якщо люди підозрюють, що у них поганий стан ботулізму, після прийому консервів або сумнівної їжі, вони повинні негайно закликати до порятунку або просто пройти в кімнату охорони.
Щоб допомогти усунути будь-які непоглощенные токсини, лікарі вводять активоване вугілля перорально або шлунковий зонд, потім швидко вводять антидот, антитоксин. Якщо починаються проблеми з диханням, пацієнтів переводять у відділення інтенсивної терапії для надання допомоги дихання з допомогою механічного вентилятора
Clostridium perfringens при харчових токсиновых інфекціях
Цей тип харчової інтоксикації може розвинутися, коли люди споживають продукти, такі як яловичина, які містять бактерії, а не їх токсин. Бактерії ростуть із спор, які можуть пережити тепло, що виділяється при приготуванні їжі. Якщо містять спори продукти не вживаються відразу після приготування, спори перетворюються в бактерії, які розмножуються всередині їжі.Якщо їжа подається без достатнього розігріву, бактерії, які розмножуються в кишечнику і виробляють токсин, який викликає водянисту діарею і спазми в животі, також споживаються.
Цей тип харчового отруєння звичайно слабкий і зникає протягом 24 годин. Іноді, однак, харчове отруєння може бути серйозним, особливо у дітей і літніх людей.
Слід зазначити, що існують певні штами Clostridium, які можуть продукувати токсин, який руйнує кишечник і викликає інфекцію, звану некротизирующим кишковим захворюванням, яке часто може бути смертельним.Тому, щоб запобігти сп'яніння, люди повинні негайно покласти в холодильник приготований сміття і дуже добре освіжити його, перш ніж подавати знову.
Зазвичай, якщо немає ніяких ускладнень, лікування включає в себе дуже гарне зволоження і багато відпочинку. Антибіотики не потрібні.
Діарея, коліт з Clostridium difficile
Після лікування сильним антибіотиком, можливо хірургічним шляхом, Clostridium difficile може викликати діарею та коліт. Завдяки сильному лікуванню антибіотиками кишкова флора не збалансована, а Clostridium difficile значно розмножується. Токсини, що продукуються бактеріями, що викликають запалення товстої кишки (коліт) з діареєю і ускладненнями.
Багато людей думають, що це внутрішньолікарняна інфекція, тому її часто помічають після операції, і медичний персонал, який працює не в ручному режимі, дійсно може заразитися. Але Clostridium difficile, можливо, вже був присутній в кишечнику або у людини, щоб зв'язатися з ним від відвідувачів, домашніх запіканок, предметів гігієни та відразу після того, як чоловік повернувся додому, з навколишнього середовища, від домашніх тварин і т. Д.
Коли бактерії розвиваються занадто сильно, вони виділяють два токсину, один з яких виробляє аномальні рідини і мембрани, викликаючи псевдомембранозний коліт. Інші токсини атакують слизову оболонку товстої кишки. Зазвичай інфекція починає проявляти симптоми через 5-10 днів після лікування антибіотиками. Діарея може бути водній або безпосередньо з кров'ю з-за надзвичайно подразненої слизової оболонки. У багатьох людей виникають судоми і біль у животі, менше нудоти і блювоти. Коли захворювання розвивається до перозана, який піддається лікуванню антибіотиками, його припиняють, якщо тільки він не потрібний для лікування основного захворювання.
У таких випадках симптоми зазвичай припиняються протягом 10-12 днів. Для відновлення нормальної кишкової флори потрібні різні види пробіотиків. Якщо інфекція зберігається, використовуйте цілий ряд ліків, таких як холестирамін (смола). Якщо симптоми серйозні, можуть бути призначені інші антибіотики, такі як метронідазол, ванкоміцин або іноді фидаксомицин.
Для людей з важкими симптомами, рецидивуючими інфекціями з Clostridium difficile, може бути проведена бактеріальна повторна терапія, як, наприклад, в Інституті Матея Балса в Бухаресті . Для цього ок. 200-300 мл фекалій від здорового донора, який поміщається в товсту кишку людини, інфікованої Clostridium. Пересадка фекалій проводиться у формі клізми або за допомогою трубки, вставленої через ніс в травний тракт, або за допомогою трубки, вставленої через задній прохід у товсту кишку, з використанням колоноскопа. Звичайно, місце донора перевіряється заздалегідь, щоб не містити шкідливих бактерій та мікроорганізмів. Лікарі вважають, що фекальні маси від здорового донора можуть швидше відновити нормальний баланс людини з колітом, спричиненим бактеріями Clostridium difficile.
Clostridium інфекції м'яких тканин
Хоча це є анаеробним, Clostridium розвивається краще, коли в середовищі розмноження мало кисню, як це відбувається в деяких пошкоджених тканинах або більш глибоких ранах. Такі тканини мають більш низький кровотік і низький рівень кисню. Ризик зараження ще більше у разі ран, що містять мертву тканину, некротичних.
У цьому випадку Clostridium perfringens, інший штам Clostridium, може викликати інфекцію всього через кілька годин після травми, але є випадки, коли інфекція виникає через кілька днів. Інфекції м'яких тканин можуть виникати в шкірі - целюліті або в м'язах, викликаючи міозит.
Иногда бактерии в этих тканях выделяют большое количество газа в виде остаточного продукта, который образует пузырьки и пузырьки в тканях, блокируя мелкие кровеносные сосуды. В результате зараженная ткань погибает, что приводит к гангрене. К сожалению, присутствие мертвой ткани позволяет клостридиальной инфекции распространяться еще быстрее, будучи более ускоряющим в мышцах, чем в коже. Имеется сильный, неприятный запах и утечка из ткани гангрены, общее состояние изменено, человек может получить шок и почечную недостаточность.
При відсутності своєчасного лікування пацієнт може померти, що вимагає невідкладної стаціонарної терапії, введення антибіотиків і хірургічного видалення мертвих і сильно інфікованих тканин.
Є також позитивний аспект бактерії Clostridium - ботулінічного токсину, що виробляється нею. Після виділення, очищення та розбавлення його можна використовувати у великих масштабах для зменшення зморшок (легкого паралічу м'язів при навантаженні), а також для лікування м'язових спазмів, асиметрії при парезах, надмірного потовиділення або мігрені.
- Трав'яні засоби від синдрому подразненого кишечникаhttps://doc.ro/sanatate/remedii-naturiste-pentru-sindromul-de-colon-iritabilЧитати статтю